Etherische oliën

Etherische oliën

ETHERISCHE of ESSENTIËLE OLIËN

Dit is een hele fijne balansbrenger, mits je er voorzichtig mee omgaat.

Je kan oliën inzetten voor emotionele en lichamelijke onbalans, echter geldt voor de oliën niet het gezegde: baat het niet dan schaadt het niet. Bij de Bach bloesems is dat wel het geval.

Okay … de werking van etherische oliën in een notendop ?

Wat zijn Essentiële oliën?
Essentiële oliën (ook wel aromatische of etherische oliën genoemd) zijn vluchtige vloeistoffen en worden op natuurlijke wijze (destillatie, persing of maceratie) uit geurige geneeskrachtige planten gewonnen. Hierdoor kan de levenskracht in de vorm van essentiële olie op de gebruiker worden overgedragen. Deze essentiële oliën kunnen lichaam en geest in evenwicht houden en/of helpen om het lichaam te ondersteunen. Deze toepassing heet aromatherapie. Essentiële oliën versterken de levenskracht van mens, dier en plant. Ze kunnen het afweersysteem activeren en herstellen het evenwicht. Daardoor ondersteunen ze de fysieke en mentale gezondheid de levenslust en schoonheid van de geest en het lichaam.

WAT DOEN ESSENTIËLE OLIËN?

Ze halen metaaldeeltjes en andere giftige stoffen uit de lucht, verhogen het zuurstof gehalte, halen nare luchtjes weg, brengen een lekkere geur in je omgeving die effect hebben op je gemoedstoestand en daarmee op je gezondheid. Ze helpen met het verwerken van emotionele trauma’s via de Amygdala.

WAAROM WERKT HET AROMA VAN EEN OLIE OP ZICH ZELF AL ZO GOED?

Aromatherapie is het bewust gebruiken van een (natuurlijk) geur. Dit kan zijn voor het verspreiden van een geur om een bepaalde sfeer te creëren of je gebruikt een bepaalde olie op therapeutisch gebied. Het limbische systeem is een deel van de hersenen dat te maken heeft met emotie, motivatie, genot en (emotioneel) geheugen. De meeste dieren hebben een goed ontwikkeld limbisch systeem. Het limbisch systeem is verantwoordelijk voor de emotionele reactie op de omgeving. Hier wordt de geur niet alleen waargenomen maar ook beleefd. In het limbisch systeem zit ook de emotionele reactie op verwondingen, gevaar, ziekte en stress. Het is dan ook niet verwonderlijk dat geur, herinneringen en emotie zo nauw met elkaar verbonden zijn. Zo kunnen we bewust essentiële oliën inzetten.
Een geur wordt allereerst opgemerkt in het neusslijmvlies, dat zich in het bovenste deel van de neus bevind, achter de neusbrug. Dit slijmvlies bevat reukzenuwcellen die de geurmoleculen door de gaatjes in het zeefbeen naar de hersenen stuurt. Boven het zeefbeen bevinden zich uitstulpingen in het slijmvlies die de moleculen aan zich binden, de receptoren. Hier wordt de geur geregistreerd en worden ze omgezet in signalen die in de hersenen verwerkt worden.
In onze hersenen komen de moleculen van de olie in contact met de hippocampus (lange termijn geheugen), de amygdala (emoties), de hypothalamus (autonoom zenuwstelsel en hormonen), cingulate cortex (reguleert bloeddruk, hartslag en integreert aandacht, geheugen en keuze van reacties). Door een specifieke geur langs de geurreceptor te laten gaan kan er balans aangebracht worden via de verschillende functies van de hersenen.
Intrigerend of niet? Ik vind van wel en daarom werk ik zo graag met oliën, maar ben ik er ook heel voorzichtig mee ?

HOE GEBRUIK JE ESSENTIËLE OLIËN?

AROMATISCH (deze heeft mijn voorkeur)
 • Direct inhaleren
 • Druppel op een stof (kussen, zakdoek, knuffel, oid)
 • Verdampen via een diffuser (meest effectief, omdat deze koud verdampt). Begin voorzichtig met 2 tot 3 druppels en als je het fijn vindt kun je opbouwen. Zelf gebruik ik maximaal 5 druppels in mijn diffuser die in de woonkamer staat. Op de slaapkamers van mij en mijn kinderen gebruik ik maximaal 3 druppels. Hou met de hoeveelheid rekening met de grote van het vertrek en wat je daar gaat doen.
 • Aromasteen of aromabrander maken gebruik van hitte voor het verdampen
 • In bad. Gebruik de essentiële olie nooit puur in het badwater. De essentiële olie moet in water oplosbaar gemaakt worden met een emulgator. Er zijn online allerlei emulgators te koop, je kan ook een neutrale shampoo of badschuim gebruiken om de druppels in te doen. Voor een volwassene is gemiddeld 10 druppels in een emulgator bij een vol bad voldoende. Voor baby’s/kleuters: maximaal 3 druppels in een emulgator voor een vol bad. Voor kinderen vanaf 6 jaar geldt maximaal 6 druppels in een emulgator voor een vol bad. Er zijn online emulgators te koop, je kan ook een neutrale shampoo of badschuim gebruiken om de druppels in te doen.
Voorzichtig!

Zorg ervoor dat je niet de directe stoom van een diffuser in ademt, dan adem je namelijk pure druppeltjes olie in en dat beschadigt je slijmvliezen. Geef de olie de tijd om te verdampen in de ruimte.
Zorg dat huisdieren de ruimte kunnen verlaten waarin je diffuser aan hebt staan.

Zorg dat je op de hoogte bent van de waarschuwingen van een olie en let goed op je eigen gesteldheid én die van andere mensen en dieren als die ook (gewild of ongewild) deelnemen aan het inademen van de lucht. Let op met kleine kinderen!

Tip

Sommige oliën kunnen heel scherp ruiken. De diffuser kan dan een uitkomst bieden, want die maakt ze minder scherp. Vind je een geur écht niet lekker, maar denk je dat de werking wel heel goed voor je kan zijn? Verdun de olie dan in een neutrale massage olie en smeer hem onder je voeten ? dan kan hij zijn werk doen zonder dat je hoeft te ruiken. Als je hier voor kiest, blijf je dan wel extra alert op ongewenste veranderingen bij jezelf?

THERAPEUTISCH GEBRUIK (op je huid aanbrengen)
 • Aanbrengen op de huid (altijd verdunnen met een basisolie!!)
 • Huid van voeten, polsen en achter je oren nemen het snelste oliën op
 • Rechtstreeks op de plek die aandacht nodig heeft
Effecten van etherische oliën bij therapeutisch gebruik
 • Kleine moleculen die snel door de huid dringen en cellen binnen gaan. Zuurstof in hun moleculen, die bij ons lichaam vaak mist en waardoor ziektes ontstaan, ontgiftend, antioxidant, heel veel anti: kanker, schimmel, infectie, bacterieel, tumor, parasieten, virus.
 • 2 dingen tegelijk; vernietigen van bacteriën/virussen en het herstellen van ons lijf.

Voorzichtig!

Oliën zijn super geconcentreerd, waardoor er maar een heel klein beetje nodig is voor het gewenste effect en vaak is het zelfs noodzakelijk dat de olie verdund wordt met een huid neutrale olie zoals amandel olie.

Als je een heftige of allergische reactie krijgt op een olie dan altijd extra smeren met een neutrale basisolie én NOOIT met water proberen af te spoelen!!!

Raadpleeg een aromatherapeut of specialist voor het gebruik van essentiële olie bij zwangerschap, zowel bij mens als dier.

MIJN VOORKEUR

Mijn voorkeur gaat uit naar het werken met oliën in een diffuser, maar ook dan moet je goed blijven luisteren naar je lijf. Oliën zijn nu eenmaal heel krachtig. Blijf dus alert!

WAAR KUN JE LAST VAN KRIJGEN ALS JE EEN VERKEERDE OLIE OF TEVEEL OLIE HEBT GEBRUIKT?

– lichamelijke ongemakken zoals hoofdpijn, buikpijn, pijn in je keel, misselijk, prikkende ogen
– emotionele onbalans in plaats van balans
– slecht slapen
– hormonale disbalans

MIJN ADVIES

Ga proberen.
Ga op onderzoek uit.
Ga lezen.
Ga leren.
Ga ontdekken.

Wees voorzichtig!

En begin dus altijd met een lage dosering ?

ETHERISCHE OLIËN & DIEREN
Zorg dat huisdieren altijd de ruimte kunnen verlaten waar etherische oliën gebruikt worden.
Het metabolische systeem van dieren werkt anders dan die van mensen en sommige oliën zijn levensgevaarlijk voor dieren. Zorg dus ten alle tijden dat je dieren de ruimte kunnen verlaten en verdiep je nóg meer in de oliën dan de kennis die ik je aanrijk tijdens de opleiding.

Het gebruik van essentiële oliën wordt namelijk steeds vaker ingezet bij huisdieren om hun fysieke en mentale gezondheid te ondersteunen, naast een goede voeding, voldoende beweging en een juiste omgeving. Zowel essentiële oliën, hydrolaten als groene klei kunnen bijzonder effectief zijn. Je kunt de oliën voor honden bijvoorbeeld in huis verdampen en voor paarden kun je een spray maken om in de box te verspreiden. Veel gebruikte oliën voor huisdieren zijn: ceder bij angst en onzekerheid, den voor de luchtwegen en lavendel voor meer balans. Zowel lavendel als tea tree helpen om vlooien en insecten op afstand te houden. Let op: Honden hebben een veel sterker reukvermogen dan mensen, dus hou hier rekening mee met de doseringen, minder is dus meer! Dieren weten vaak heel goed wat een goede olie voor hen is: als ze een olie afwijzen, schakel dan over naar een andere olie.

Géén essentiële olie bij katten, tenzij je exact weet wat je aan het doen bent.

Pas op bij het inzetten van de oliën bij katten: voorkom dat een kat direct in aanraking komt met een etherische olie. Katten hebben een andere stofwisseling dan wij: ze stapelen etherische oliën op en kunnen dit niet goed afbreken in het lichaam. Maar bij verdamping is deze hoeveelheid etherische olie minimaal, en is daarom geen probleem voor katten. Maar zorg wel dat ze altijd de ruimte kunnen verlaten.

Comment ( 1 )

 • Paula Slootjes

  Super interessant om te lezen.

Give a comment